Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΗ

Εκεί αφού προσκύνησε τα ιερά κειμήλια στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιλαρίωνας απευθύνθηκε στους παρόντες με τα εξής λόγια:
«Έφτασα εδώ για να προσκυνήσω τα ιερά αυτής της γης, η οποία τυγχάνει κοιτίδα του ορθοδόξου χριστιανισμού στα Βαλκάνια, μιας γης, όπου διέλαμψαν οι μεγάλοι άγιοι και χύθηκε το αίμα των υπερασπιστών της ορθοδόξου πίστεως. Οι αμέτρητοι Ιεροί Ναοί και τα Μοναστήρια, που ανεγέρθηκαν σε αυτή τη γη, θα αποτελούν μια μαρτυρία για τους ανθρώπους, οι οποίοι έζησαν και εργάσθηκαν εδώ».«Είναι εκείνη η γη, όπου οι χριστιανοί έπαθαν πολλά δεινά, ενώ τα ιερά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλες τις συμφορές και στερήσεις, που της έτυχαν», συνέχισε ο κ. Ιλαρίωνας.
Ακόμη τόνισε ότι «Με τους βομβαρδισμούς της πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ο μακαριστός Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κυρός Αλέξιος Β ΄ επισκέφθηκε το Βελιγράδι, όπου συλλειτουργώντας με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλο, στήριξε το σερβικό λαό
 για την συμφορά που υπέστη. Αλλά και ο νυν Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ως Πρόεδρος του ΤΕΕΣ τότε, επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας και να συζητήσει το ενδεχόμενο της παύσης του πυρός. Ως μέλος της συνοδείας του Μητροπολίτη Κυρίλλου, διαπίστωσα εγώ ο ίδιος το μέγεθος της τραγωδίας».
«Σήμερα για πρώτη φορά βρίσκομαι στη γη του Κοσσόβου. Ήρθα να προσκυνήσω τα ορθόδοξα ιερά του Κοσσόβου και Μετοχίων, να συμμετάσχω στις λύπες σας, να συμπροσευχηθώ μαζί σας για την ειρήνη και τη διατήρηση της πνευματικής ενότητας των λαών μας, ώστε αυτή η ενότητα να μαρτυρείται εδώ, όπου εχύθη το αίμα των μαρτύρων για την πίστη του Χριστού. Σας εύχομαι, αγαπητέ Δέσποτα, τη βοήθεια από τον Θεό στην μαρτυρική Σας διακονία. Και σε όλους τους αδελφούς και αδελφές εύχομαι την σταθερή εμμονή στην πίστη. Μην εγκαταλείπετε αυτή τη γη! Έως ότου μείνετε εδώ, θα διατηρείται η ορθόδοξη πίστη σε αυτή την πολύπαθη γη, και ο Κύριος θα σας ανταποδώσει πλουσίως δια της χάριτος Του», τόνισε κλείνοντας ο κ. Ιλαρίωνας.
www.romfea.gr