Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ

Στο μισό χρόνο της διάρκειάς της, αμείωτο εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την, αφιερωμένη στον αρχαίο Ελληνα ποιητή Ομηρο "τον μεγαλύτερο ποιητή όλων των αιώνων", μεγάλη έκθεση με τίτλο "Το φαινόμενο Ομηρος σε παπύρους, χειρόγραφα και έντυπα", στο ξακουστό Μουσείο Παπύρων της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης στα παλιά ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη.

Την έκθεση, που είχε εγκαινιάσει τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Επιστημών και Ερευνας της Αυστρίας, Γιοχάνες Χαν, και η οποία διαρκεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010, έχουν επισκεφθεί δεκάδες χιλιάδες Αυστριακοί και πολλοί ξένοι τουρίστες που συρρέουν τους καλοκαιρινούς μήνες στην αυστριακή πρωτεύουσα.Στην έκθεση για τον Ομηρο είναι αφιερωμένο και το νέο τεύχος της τριμηνιαίας Επιθεώρησης της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης που κυκλοφόρησε σήμερα.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μέσα από τους θησαυρούς της συλλογής παπύρων και της συλλογής χειρογράφων και παλαιών εντύπων της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, το πώς και με ποια μορφή άντεξαν το πέρασμα του χρόνου των πολλών αιώνων τα μεγαλύτερα έπη που γράφηκαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, η "Ιλιάδα" και η "Οδύσσεια", των οποίων η πρώτη καταγραφή τοποθετείται στον έβδομο π.Χ. αιώνα.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των εκατοντάδων εκθεμάτων της έκθεσης για τον Ομηρο στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, που μετά την Οξφόρδη διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή παπύρων στον κόσμο, συγκεντρώνουν οι πάπυροι με τις αρχαιότερες αντιγραφές της Ιλιάδας και Οδύσσειας, που ανάγονται στον τρίτο π.Χ. αιώνα και προέρχονται από την Αίγυπτο.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση των επών του Ομήρου, με τα οποία, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, αρχίζει η ευρωπαϊκή λογοτεχνία, είχε κάνει στην πανηγυρική του ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης, ο διάσημος Αυστριακός συγγραφέας Μίχαελ Κέλμαγιερ, ο οποίος είναι γνωστός στο γερμανόφωνο χώρο και από τη σειρά των εκπομπών του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία για την Ελληνική Μυθολογία.
Την επιμέλεια της έκθεσης, όπως και του καταλόγου που τη συνοδεύει, είχε η διευθύντρια της Συλλογής Παπύρων και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βιέννης Κορνέλια Ρέμερ, ενώ την ιδέα και την πρωτοβουλία διοργάνωσης της μεγάλης αυτής έκθεσης, είχε, κατά κύριο λόγο, η γενική διευθύντρια της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Γιοχάνα Ράχινγκερ.
Παράλληλα με την έκθεση και σε ειδικές εκδηλώσεις, παρουσιάστηκαν στη Βιέννη, σε ένα πρόγραμμα με θέμα τη "Διαχρονικότητα του Ομήρου στη μουσική παλιών εποχών", μουσικά έργα μεγάλων κλασικών συνθετών, στα οποία υπάρχουν στίχοι των επών του Ομήρου.
iKypros
infognomonpolitics.blogspot.com